Oddzwonimy do Ciebie



slogan-banner-3

+48 784 022 060

klinika@ArkadiuszKuna.pl

Zapraszamy do kontaktu 9:00 do 17:00 | Pn - Pt

pldeen

Zabieg powiększania piersi

z Vloga Natalii

20.03 2018

Herbaty – które warto pić, aby zachować zdrowie i piękną skórę?

Większość z nas lubi i pije na co dzień herbatę. Często jest ona podstawowym napojem, którym raczymy się w ciągu dnia. Przez wiele lat, prawie jedyna odmianą jaką piliśmy, była herbata czarna. Do dziś jest to najpopularniejszy rodzaj tego napoju, do smaku którego się przyzwyczailiśmy. Wraz z dostępem do produktów z całego świata, odkryliśmy także zalety i smaki innych herbat. Okazuje się, że herbaty mogą dobroczynnie wpływać na zdrowie, samopoczucie i wygląd. Które herbaty warto pić?

Zielona herbata

To drugi najpopularniejszy gatunek herbaty w naszym kraju. Smak i zapach tego napoju zależne są od wielu czynników: długości parzenia, jakości listków, jakości wody oraz temperatury wody. Prawdziwi smakosze zielonej herbaty doskonale wiedzą jak ją parzyć, aby uzyskać pożądany smak i aromat. Od sposobu zaparzania i jakości herbaty zależy także ich wpływ na nasz organizm. Okazuje się, że pierwsze parzenie daje efekt pobudzający, wzmaga zdolności do koncentracji. Drugie parzenie natomiast, działa już relaksująco i taki napar warto pić przed snem. Zielona herbata jest szczególnie doceniana przez osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zawarte w niej katechiny hamują wchłanianie tłuszczów z pokarmu i korzystnie wpływają na metabolizm. Flawonoidy zawarte w tym napoju chronią naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Jest bogate w witaminy C, E i B, sole mineralne oraz garbniki, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów. Wybierając zieloną herbatę postaw na jakość. Staraj się parzyć herbatę w listkach i unikaj produktów w gotowych torebkach.

Herbata czerwona

Zwana także Pu Erh. Nie każdy lubi jej charakterystyczny smak i aromat, jednak jej zwolennicy twierdzą, że szybko można się do niego przyzwyczaić i finalnie docenić. Czerwona herbata poddawana jest krótkiemu procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje swoją barwę. Najdroższe z nich leżakują po procesie fermentacji nawet kilkadziesiąt lat. Czerwoną herbatę powinny pić osoby cierpiące na nadciśnienie krwi oraz te, które mają problem z wysokim cholesterolem. Herbata czerwona znana jest ze swoich właściwości odchudzających dzięki zawartości polifenoli oraz enzymów, które przyspieszają procesy przemiany materii. Ma spora zawartość kofeiny, przez co pobudza równie dobrze jak kawa.

Biała herbata

Najmniej przetworzony rodzaj herbaty spośród wszystkich. Biały kolor i niezwykle delikatny smak zawdzięcza sposobowi zbierania młodych pąków liściowych krzewów herbacianych, które są chronione przed słońcem zanim zaczną nabierać zielonego koloru. Dzięki temu biała herbata jest bardzo bogata w antyoksydanty, które skutecznie chronią przed wieloma chorobami, dobrze wpływają na skórę, hamują procesy starzenia się, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i uregulować poziom cukru we krwi. Biała herbata zawiera sporą dawkę kofeiny, dzięki czemu działa pobudzająco na organizm. Aby docenić delikatny smak i aromat, białą herbatę należy pić między posiłkami.

Jakość i umiar

Herbaty mogą być bardzo dobrym dla organizmu elementem codziennej diety. Właściwie wszystkie rodzaje herbat mają dobry wpływ na organizm, pod warunkiem, że stosowane są z umiarem. Wypijanie zbyt dużej ilości herbat może mieć także negatywne skutki dla zdrowia, dlatego jeśli przyjmujesz jakieś leki lub masz cierpisz z powodu konkretnych dolegliwości lub chorób – skonsultuj się z lekarzem co do ilości wypijanych filiżanek dziennie. Pamiętaj, że czysta woda także powinna znaleźć się wśród codziennych napojów. Kupując herbaty, zwracaj uwagę na ich jakość. Zdrowotne działanie tego napoju będzie tym większe im lepsza będzie jakość nabytego produktu.