Operujemy pięknem plastycznie
Zapraszamy do kontaktu 9:00 do 17:00 | Pn - Pt
576 Odsłon

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że na składzie właściwie każdego produktu, który zakupujemy widnieje lista składników, które teoretycznie z zakupionym jedzeniem nie mają nic wspólnego. Często trudno nam rozszyfrować to, co widnieje w składzie produktu. Warto jednak wiedzieć, ponieważ producenci rzadko ograniczają dodatki chemii do produktów.

Związki chemiczne dodawane do jedzenia mają różną funkcję. Niektóre konserwują, inne dodają koloru, jeszcze inne zachowują odpowiednia konsystencję i sztucznie poprawiają smak. Związki chemiczne zawarte w jedzeniu są zatem „po coś”, jednak oprócz tego mogą powodować szereg zdrowotnych skutków ubocznych. Jakie najpopularniejsze, ale szkodliwe dodatki znajdziemy w składzie niektórych produktów?

Popularne i niebezpieczne składniki w jedzeniu

Aspartam – tą nazwę zna już chyba każdy. Jest to słodzik dodawany głównie do produktów typu light. Znajdziemy go w napojach gazowanych, witaminach do rozpuszczania, rozpuszczalnych kawach i herbatach, gumach do żucia. Spożywany w większych ilościach może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, bólów głowy, może być także kancerogenny.

Glutaminian sodu – jest to substancja wzmacniająca sam i zapach czyli składnik, który oszukuje nasz mózg, ze to co jemy, smakuje lepiej i bardziej intensywnie niż w rzeczywistości. Glutaminian sodu dodawany jest niemal do każdego produktu „gotowego”, do słodyczy i przypraw. Zbyt wiele glutaminianu sodu może powodować osłabienie, drętwienie, zawroty głowy oraz przyśpieszony rytm serca.

Barwniki – i tu jest ich cała gama. Obecnie rzadko używa się naturalnych barwników takich jak burak lub marchew. Coraz częściej są to sztuczne barwniki z grupy E 100 (choć nie wszystkie z tej grupy są syntetyczne i szkodliwe). Stosowane najczęściej w słodyczach, ale także w jogurtach, serach i napojach. Każdy z nich ma zgubny wpływ na stan zdrowia, szczególnie na dzieci. Powoduje zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość a w niektórych wypadkach niekorzystnie wpływają na nerki i wątrobę.

bottle-576340_1280Dwutlenek siarki – niewinny a jednak niebezpieczny. Rzadko zwracamy uwagę na ten związek ponieważ jest on stosowany głównie jako konserwant do suszonych owoców (które są przecież zdrowe). Oprócz tego dodaje się go także do naturalnych soków owocowych lub chrzanu w słoikach. Może powodować bóle głowy i negatywnie wpływać na pracę jelit.

Benzoesan sodu – konserwant, który ogranicza rozwój pleśni. Dodawany jest do przetworów owocowych i warzywnych. Spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego.

Azotyn sodu – nie trzeba kupować gotowych dań mięsnych, żeby zjeść takie, które nafaszerowane jest chemia. Azotyn sodu to substancja konserwująca, zachowująca czerwień mięsa. Dodawana powszechnie do parówek, wędlin, kiełbasy, a także surowej wołowiny. Jego spożywanie może prowadzić do zaburzeń pracy mózgu i trzustki. Szczególnie niewskazany dla osób, które cierpią na zespół jelita drażliwego.

Kwas octowy i inne substancje zakwaszające – stosowane do marynowanych warzyw. Dodawane także do przypraw i sosów w proszku. Osoby z wrażliwym żołądkiem lub kłopotami układu pokarmowego mogą zareagować bólami brzucha i nudnościami.

Wzrost populacji ludzkiej na świecie a jednocześnie rozwój technologii spowodował zjawisko produkowania żywności na ogromną skalę. Aby wyżywić taką rzeszę ludności producenci w pewnym momencie zostali zmuszeni do dodawania substancji chemicznych. Jednak my możemy dokonać świadomego wyboru i jak najbardziej ograniczyć spożycie żywności przetworzonej i tej z dodatkiem chemii. Przede wszystkim kupować świeże, nieprzetworzone produkty. Warto też zwrócić uwagę na skład. Im krótsza lista składników na produkcie – tym lepiej. Czasem lepiej zapłacić nieco wyższą cenę a mieć świadomość tego co jemy. Wiele chorób cywilizacyjnych obecnie jest wynikiem przetwarzania żywności. Szkoda, aby za swoją niewiedzę płacić własnym zdrowiem.

Autorka tekstu: Klaudia / dziennikarka, blogerka

Adres

Lek. Med. Arkadiusz Kuna Klinika Chirurgii Plastycznej
ul. Sobocińskiego 14 40-687 Katowice tel. 784 022 060
Informacja/Rejestracja: od 9:00 do 17:00
Dojazd autobusami: 45, 29
Przystanek: Piotrowice Szkoła

Mapa

Kontakt